Egy új őrület érkezett a torták világába. Ez a torta nagyon látványos, fenséges díszítésű, amelynél csak a képzeletünk szabhat határt. Nagyon sokféle variáció létezik, van aki piskótával készíti, van aki sablé tésztával, ami a francia nyitott pite tésztája. A krém ízlés szerint szintén számtalan verziót rejt magában. Lehet tejszínes, mascarponés, vajas, csokis, vaníliás, kávés ki mit szeret. Én most sablé tésztával és vaníliás krémmel készítettem. Na de lássuk a receptjét.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- ½ citrom héja
- 1 ek vaníliás cukor
- csipet só
Elkészítéséhez a száraz hozzávalókat keverd össze, majd a szobahőmérsékletű vajat gyúrd hozzá. Ha szépen összeállt a tészta, kicsit pihentesd hűtőben fóliával burkolva kb fél órát. Addig melegítsd be 180 fokra a sütőt. Lisztes asztalon nyújtsd ki fél centisre és vágd tetszőlegesen formára. Sütöpapíron süss ki két lapot kb 15 perc alatt. Amíg hűl, készítsd el a krémet.
Krém hozzávalói:
- 2dl tejszín
- 250gramm mascarpone
- 70gramm porcukor
- 1kanál vanília aroma
A mascarponét kever össze a porcukorral és a vanília aromával. A keményre vert tejszínhez add a mascarponés részt, és kész is a szuper állagú jó tartású ínycsiklandó krém. Mehet a habzsákba, és a tésztára kicsi halmokat nyomj egymás mellé. Mehet rá a második réteg és egy újabb adag krém. A tetejét tetszőlegesen díszítheted gyümölcsökkel, csokival, engedd szabadjára a kreatív oldalad.
Jó étvágyat hozzá!