Aranygaluska

Diós vaníliás álom. Klasszikus édesség, nem éppen a fogyókúra idejére való. Készítsd el bátran, az édes szájú családtagjaidat tuti lenyűgözöd vele. Én annyit tudok hozzátenni, hogy ígérem biztosan sikerülni fog Neked is.

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 gramm porcukor
  • 250 gramm liszt
  • 25 gramm vaj
  • 20 gramm friss élesztő
  • 3 gramm só
  • 1 darab tojás
  • 120 ml tej
  • 1 darab citrom reszelt héja

Elkészítéséhez vegyél elő egy tálat, amibe mérd ki a szárazanyagokat, a lisztet, a sót, porcukrot, citrom héjat és keverd össze. Egy edényben langyosítsd fel kissé a tejet, és a tűzről levéve keverd el benne az élesztőt, a vajat és a tojást csomóentesen. Ezt a keveréket add hozzá a száraz részhez, és gyúrj egynemű tésztát. Fél óra alatt keleszd a duplájára. Nem kell megijedni (mint én) nem lesz kevés a tészta mennyisége. Amíg pihen a tészta készítsd el a szóráshoz szükséges részt.

Hozzávalók a szóráshoz:

  • 100 gramm vaj
  • 90 gramm kristálycukor
  • 100 gramm durvára darabolt dió (lehet darált is)

A vajat olvaszd fel folyósra és teddfélre. A cukrot a dióval keverd össze.

Ha megkelt a tésztád, egy gyúrólapon nyújtsd ki kb 1,5 cm vastagra és szaggasd ki pogácsaszaggatóval maradék nélkül. Egy 22 centi átmérőjű kerek tortaformát vajazz és lisztezz ki, és ebbe szorosan egymás mellé tedd a tésztát. Locsold meg a vajjal és szórd meg a diós cukorral. Újra tedd félre 30 percre pihenni, közben melegítsd be a sütőt kb 170 fokra. Pihentetés után süsd a tésztát kb 30-40 percig.

Jöhet a sodó. A tökélet krémes vaniília öntet, az aranygaluska lelke

Hozzávalók:

  • 45 gramm liszt
  • 50 gramm kristálycukor
  • 750 ml tej ( legalább 2,8%-os)
  • 7 tojás sárgája
  • 1 vanília rúd belseje

Mérd ki a cukrot és a lisztet egy fém keverőtálba, apránként add hozzá a tejet és a tojás sárgákat és a vanília rúd kikapart belsejét. Nagyon fontos, hogy csomómentes legyen. Én szitán átengedtem, hogy tuti legyen. Gőz fölött kb 15 percig kell folyamatosan keverni a megfelelő sűrűség eléréséig. A gőzről levéve öntsd át egy másik edénybe s még kb 2 percig kevergesd, az egyenletes hűlés érdekében. Ha meghűlt, tálalhatsz is.

Mi nem bírtunk várni, már langyosan ettük. A képen látható csodát a nagylányom készítette, alig kellett segíteni, inkább csak támogattam. Nagyon büszke vagyok Rá!

Jó étvágyat hozzá!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.