Zserbógolyó

Családi bulira készülve gondoltam ha lehet akkor inkább a sütő általi fűtést kihagynám így 28 fokban. Ekkor jött az ötlet, legyen zserbógolyó. Alig kell hozzá alapanyag, dió a fagyóban, lekvár a hűtőben. Remek ötlet volt, mert mindenki nagyon kedvelte. Lássuk a hozzávalókat és az elkészítését.

Hozzávalók kb 45-50 kisebb golyóhoz:

  • 300 gramm darált háztartási keksz
  • 300 gramm darált dió
  • baracklekvár
  • 150 gramm étcsokoládé
  • 150 gramm fehér csokoládé

Elkészítéséhez egy nagyobb tálat vegyél elő, tedd bele a kekszdarát és a darált diót, elegyítsd össze és annyi lekvárt tegyél hozzá, hogy könnyen formázható legyen a massza. Inkább keményebb legyen mint lágy. Kis golyókat készíts belőle és egy tálcán ha mind kész van tedd be a hűtőbe pihenni. Ha jól kihűtötted könnyebben tudod bevonni a csokival és hamarabb is dermed meg rajta a temperált csoki.

Csoki temperálása oltásos módszerrel:

Ez a legegyszerűbb változata a csoki temperálásának. Jó ha van otthon egy cukorhőmérő, de szemre is menni fog. Először az étcsokoládét készítsd el. Az étcsoki háromnegyed részét nagyobb darabokra törd össze és tedd egy fém tálba amit gőzre lehet tenni. A maradék egy negyedet apróra darabold el. Gőz fölött olvaszd fel a az étcsokit 38-40 fokra. Ne legyen melegebb semmiképpen. Levéve a gőzről add hozzá a feldarabolt részt és kevergesd addig amíg fel nem olvad benne, és le nem hűl 32 fokra. Ekkor éred el a megfelelő rácsszerkezetet és lesz a csokid roppanós ha megszilárdul, ekkor nem olvad meg azonnal a kezedben. A fehér csokival is ezt az eljárást kell követned, ennél az állandó kevergetés nagyon fontos.

Egyesével mártogasd bele a kihűlt golyókat. Ha a csoki nagyon hűl, pár másodpercre tedd vissza a gőzre, megtartva a 32 fokot. A golyókat helyezd sütőpapíros deszkára, és még dermedés előtt szórd meg darált dióval, vagy apró cukorgyöngyökkel. Két-három perc alatt megdermed a csokink és fogyasztható is a kész golyó.

Jó étvágyat hozzá!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.