Svájci vajkrém

Már rég tervben volt, hogy svájci vajkrémet készítsek, de minden receptben azt olvastam, hogy rettentő macerás, könnyű elrontani, és rémületemben elvetettem a kérdést. Nem volt kedvemben az ablakon kidobni a méregdrága tojást és a vajat sem. Nade… Megtört a jég. El kell mondanom, hogy ne féljetek, semmi extra macera nincs benne, ami van meg megoldjuk. A végeredmény bámulatos. Lássuk.. Ami nem árt, ha van hozzá otthon:

  • maghőmérő ( cukorhőmérő, de enélkül is sikerülni fog)
  • álló mixer gép (csak hogy ne kelljen fél órát tartani a kézit)

Hozzávalók:

  • 340 gramm vaj (VAJ! 82%-os)
  • 250 gramm tojásfehérje (kb 8 tojás)
  • 350 gramm kristálycukor

Első lépésként vegyél elő egy fém tálat, amiben a cukrot és a tojásfehérjét keverd össze. Ezt a keveréket, gőz fölött melegítsd fel kb 50-60 fokra, folyamatos kevergetés közben. ( a lényeg, hogy a kristálycukor szemek feloldódjanak. Ha feloldódtak, akkor már jó is. ) Ha nem kevergeted, a tojásfehérje megfő! (tapasztaltam) Ha nincs hőmérőd, akkor abból látod amikor jó, hogy a cukor már feloldódott. Vedd le, és öntsd át a keverő táladba. Kezd el magas fokozaton felverni a habot és így hűtsd le nagyjából 30-34 fokra. (Na itt jött az ideglelés amiről lejjebb írok) A keverőlapátot cseréld ki a krémkeverőre, vedd lejjebb a fokozatot és a szobahőmérsékletű vajat kisebb adagokban kezd el hozzáadni. Ha elkeverődött az egyik, teheted a másikat amíg el nem fogy. A végére szépen össze kell, hogy álljon a krém. Ekkor még keverd magas fokozaton is egy kis ideig, hogy a bubik eltűnjenek belőle. Kész is van. Vagyis csak lenne, ha nem lenne ilyen meleg. Nem akart hűlni a fehérjehab. Már 20 perce kevertem, hűtöttem a tál oldalát fagyasztott zöldségekkel, de ebben a melegben nem ment 38 fok alá. Mit tegyek? Zzz.. Gondoltam jó lesz ez így is, elkezdtem hozzáadni a vajat, ami persze elolvadt a meleg fehérjében, és folyt az egész. Hajam égnek áll, de nem baj. Problémamegoldás következik. Nem kell megijedni!!! Tedd be a hűtőbe kb egy órára. Ha kicsit lehűl vedd elő és kezd el keverni, csodásan összeáll az egész. Probléma megoldva, ennyi. Mégiscsak egyszerű ez a krém, és az tuti, hogy csakis ezt fogom használni ezután a sima alap vajkrém helyett. Kiválóan alkalmas burkolt tortánál a bevonó alá, mert hamar lehűl, és nagyon kemény lesz, így könnyen tudsz szép sarkos éleket készíteni. Rozsdamentes simítót ide, műanyag simítót találsz ide kattintva.Ha vajkrémes díszítést szeretnél válaszd ezt az íze, a selymessége és a könnyedsége miatt. Kísérletezz bátran