Oreo torta

Ez a fekete-fehér édesség, évek óta teret hódít nálunk is. El sem hinnétek milyen régre nyúlik vissza ennek a keksznek a története. Egészen 1912-ig . Látom a csodálkozást az arcodon. Igen, 1912 március 6.-án adták el az első Oreot a New Jersey-i Hoboken nevű élelmiszerboltban.  Nade jöjjön a torta recept, hiszen erre vártok.. Ennél a tortánál is vannak különböző változatok, elsősorban a tészta készítésénél. Van aki brownie tésztával készíti, én egy másik változatot hozok nektek, az íze fenomenális és ellenállhatatlan.
Hozzávalók a tésztához:
  • 250 gramm liszt
  • 300 gramm cukor
  • 120 gramm cukrozatlan jó minőségű kakaó
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl kefír
  • 2 dl olaj
  • 3 tojás
  • csipet só
Először is a sütőt kapcsold 160 fokra. Elkészítéséhez a szárazanyagokat egy tálban keverd össze, és készíts mélyedést a közepébe. Ide jön majd a folyékony rész. Egy másik tálban a folyékony anyagokat elkevered a tojásokkal, és a szárazanyaghoz öntöd. Kanállal keverj egynemű tésztát belőle. Egy kb 22 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral, a tészta felét öntsd bele és süsd kb 30 percig, ez sütőtől függően eltérő lehet, érdemes tűpróbát végezni, ha nem ragad hozzá semmi, akkor már jó lesz. Süsd meg a második lapot is, és rácson hagyd kihűlni mindkettőt. Amíg hűl, készítsd el a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
  • 350 gramm mascarpone
  • 120 gramm porcukor
  • 3 dl görög joghurt
  • 4 dl tejszín
  • kb 30 darab oreo keksz
A jól lehűtött habtejszínt verd fel keményre. A mascarponét a porcukorral keverd el, add hozzá a joghurtot is és a felvert tejszínhez adagold hozzá. Én nem szoktam zselatint tenni hozzá, de ha nem bízol magadban, egy zselatin fixet keverj hozzá. A kekszet darabold fel és add a krémhez.
Összeállítása sokféle lehet. A tortaforma aljára tegyél egy tésztalapot, mehet rá a krém, és irány a hűtő. Vagy….
A tortaforma aljára tegyél egy tésztalapot, mehet rá a krém háromnegyede, rá egy másik lap. Tedd hűtőbe egy órára. Vedd tálcára a tortát és végül a maradék krémmel díszítsd be a tetejét esetleg az oldalát.
Jó étvágyat hozzá!