Szalagos fánk

A szalagos fánk szuper megoldás a vasárnapi ebéd mellé. Igazán ünnepi egy kis sárgabarack lekvárral. Én most saját főzésű lekvárt tettem bele és vaníliáscukros porcukorral szórtam meg, már az illatától jóllaktam. Készítsd el te is, nem fogsz csalódni.

Hozzávalók kb 25 darabhoz:
  • 500 gramm liszt
  • 220 ml langyos tej
  • 60 gramm porcukor
  • 4 gramm friss élesztő
  • 60 gramm vaj
  • 5 tojássárgája
  • csipet só
Elkészítéséhez a lagyos tejbe tedd bele a porcukrot és futtasd fel az élesztőt. Közben mérd ki a lisztet, tedd bele a csipet sót, és olvaszd meg a vajat. Ha felfutott az élesztő, add hozzá a szárazanyaghoz a vajjal együtt, és dolgozd össze. Ha egynemű a tésztád, akkor egy konyharuhával letakart edényben fél órát meleg helyen keleszd meg. Eközben előkészítheted az olajat, a lekvárt és a porcukrot a tetejére. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen nyújtsd ki 1,5 cm-re, és kerek kb 6-7 centis szaggatóval kerek formákat szaggass ki. A maradékot gyúrd össze, újra nyújtsd kis, és szaggasd ki. A végén megmaradt kicsi részt nem volt kedvem már újra nyújtani, így csak hosszú kígyót sodortam belőle. Ha megvannak a lapocskák, akkor a közepükbe készítsük el a vékonyítást az ujjunkkal. További 20 percig keleszd, addigra fel is melegszik az olaj. Na és akkor itt a lelke a dolognak. Az olaj ne legyen forró, és egyszerre ne süss túl sokat. A sütést úgy kezd, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, és ezt fedő alatt kb 1 percig süsd. Eközben szépen elkezd megnőni. Majd kifeded és megfordítod, és további 1-2 percet süsd még fedő nélkül. Már láthatod is a szalagocskákat az oldalán. Papírtörlőre szedd ki a fánkokat, tölts a közepébe lekvárt és hintsd meg vaníliás porcukorral. Nyami..
!!!Nagyon fontos, hogy az olaj ne legyen forró, mert akkor túl sötétek lesznek a fánkok, és nem sülnek át olyan szépen. Ki kell tapasztalni. Az első adagom nekem is szép sötét lett. A végére szépen kialakult.
Jó étvágyat hozzá!
Kerek gasztro kiszúrókat találtok a webáruházunkban, ide kattintva.