Karácsonyi mézes

Én évek óta ezt készítem, sokféleképpen dekorálható. Van aki csak egy szem diót tesz rá, van aki cukormázzal díszíti. Nekem mindkettő bejön. A gyerekek rend szerint a cukormázat választják. Vajon miét? 😀

Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 1 mézeskalács fűszer vagy őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 200gramm vaj vagy margarin
  • 6 tojás
  • 150gramm porcukor
  • 300gramm méz

Elkészítése nagyon egyszerű. A szárazanyagokat keverd össze egy nagy tálban. Gőz fölött melegítsd föl a mézet, tedd bele a vajat és a porcukrot. Ha egynemű lett, vedd le a gőzről, és az előzőleg elkevert tojásokat is add hozzá. A két keverék mehet egybe. Ha összeállt a tészta, ami még egy kicsit ragad, de nem lisztezd túl, merd nagyon gumissá válik, tedd folpackba tekerve a hűtőbe egy éjszakára. Másnap kiveszed, kicsit gyúrd át és nyújtsd 4-5 mm vastagra. Kiszúróval tetszőleges formákat készíthetsz, tojással elkevert tejföllel kend le, és 180fokon kb 5 perc alatt süsd készre. Cukormázzal, szórócukorkákkal díszítheted, nagyon mutatós. Szórócukorkákat itt találod.

Jó móka, a gyerekek imádni fogják!