Ahogy ígértem, itt van a túrós batyu receptje, ahogyan én készítem. Remek édesség a vasárnapi ebédhez. Nagyon hamar elfogy, isteni illatok, lágy puhaság, még másnap is! Akár családi vagy baráti összejövetelekre is remek, könnyen és gyorsan elkészíthető. Lássuk a hozzávalókat és az elkészítését.
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 25 gramm friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál só
- 50 gramm cukor
- 75 gramm vaj
Vegyél elő egy nagyobb tálat, mérd ki bele a hozzávalókat, a felfuttatott élesztővel együtt, és robotgéppel dagassz belőle egynemű tésztát. A liszt minőségétől függően elképzelhető hogy kell még hozzá egy evőkanálnyi, (mérőkanál szettet itt találsz) de inkább legyen lágyabb mint beton 🙂 Ha kész, fél órára tedd langyos helyre keleszteni. Ennyi idő épp elég a töltelék elkészítésére. Lássuk.
Töltelék hozzávalói:
- fél kg túró
- 100 gramm cukor
- 1 tojás
- citromháj reszelve
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál búzadara
Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, és amíg előkészíted a tésztát addig tedd félre. Ha megkelt a tészta, nyújtsd ki kb fél centis vastagságúra. Vágd fel tetszőleges kockákra. Én 10×10-es kockákat készítettem, és így 24 darab lett 🙂 Oszd el a tölteléket és halmozd minden kocka közepére. A sütőt itt már be is kapcsolhatod 160 fokra. Készítsd el a batyukat, nyomogasd össze a fülecskéit. Helyezheted is egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy centis távolságra. A tetejét kend le tojással, és mehet a sütőbe. Itt kezdődnek a bajok, ugyanis amikor elkezd érződni az illata már türelmetlenné válik a család 😀 Süsd aranybarnára és kész is. Tetejére mehet kicsi porcukor.
Jó étvágyat hozzá!