Foszlós fonott kalács

Napokig puha és fantasztikusan foszlós kalács receptet hozok nektek, próbáljátok ki, egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 500 gramm finomliszt
  • 50 gramm vaj olvasztva
  • 50 gramm porcukor
  • 20 gramm élesztő
  • 5 gramm só
  • 2 db tojás sárgája
  • 250 ml tej langyosítva

Elkészítése egyszerű. A hozzávalókat mérd ki külön edénykékbe. Ezeken kívül kell még kicsi liszt a szóráshoz,és egész tojás a kenéshez.

Első lépésként gyors kovász készítünk. Ehhez fel kell használnod a liszt 30%-t (150 gramm)és a tej 50%-t (125 ml). Egy edénybe tedd bele a tejet, tedd hozzá a cukor felét, és az élesztőt keverd el benne, hogy sima, egynemű legyen. Jöhet hozzá a liszt, jól keverd össze, egy tésztaszerű de ragadós anyagot fogsz kapni. Letakarva langyos helyen keleszd 25 percig.

Közben egy nagyobb edényben a lisztet a sóval és a maradék cukorral kevergesd el. A megkelt kovász és a többi hozzávaló is jöhet, ezt alaposan össze kell dagasztani. Ha van géped, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz. Ha már nem ragad a kezedhez vagy az edény falához a tészta, akkor jó lesz, mehet letakarva langyos helyre keleszteni 25 percig. Ezután szellőztessük át a tésztát. Ez annyit jelent, hogy deszkára öntöd és átgyúrod, hogy a levegő bubik kijöjjenek belőle. Ezután jöhet a második kelesztés. 25 perc kelés után elkészült, lehet formázni kedvetek szerint. Készíthettek hármas, négyes vagy akár hatos fonást is. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire a fonásokat, és kend meg egész felvert tojással. Itt egy újabb kelesztés vagy érlelés következik, közben 210 fokra melegítheted is elő a sütőt. 10-15 perc kelés után kend meg újra tojással, és mehet a melegre sülni. A sütési ideje 10-15 perc, de sütőtől függően ez eltérő lehet. A megsült kalácsok felülete fényes, vörösesbarna árnyalatú.

Tetszés szerint megszórhatod a tetejét sütés előtt sütőcukorral, mákkal. Megéri a rá fordított időt, napokig puha (ha megéli a másnapot) friss foszlós.

Jó étvágyat hozzá.